Oltremontano Antwerpen

Oltremontano behoort al meer dan 25 jaar tot de internationale top van historische koperblaasensembles. De naam Oltremontano verwijst naar de toonaangevende Vlaamse componisten die in de 15de- en 16de- eeuw het muziekleven in Europa bepaalden en in Italië bekend waren als “Oltremontani” : “die van over de bergen”.

De kern van het ensemble bestaat uit eng-gemensureerde trombones (sackbuts) en cornetti. Dit komt overeen met de bezetting in navolging van de Noord- Italiaanse en Noord-Duitse muziekgroepen in de renaissance. Daarnaast doet de groep heel vaak een beroep op vocalisten, wat leidde tot samenwerkingsverbanden met o.a. Capilla Flamenca, Cinquecento, ensemble Pluto, Psallentes en Capella Cracoviensis of met topsolisten zoals o.a. Dorothee Mields, Charles Daniels en Harry van der Kamp.

Oltremontano groeide uit tot een platform voor de verdere ontwikkeling van historische trombones en het repertoire dat ervoor werd gecomponeerd. Het ensemble produceerde heel wat unieke opnames die door de gespecialiseerde vakpers enthousiast werden onthaald.

Oltremontano is Artist in Residence in het KMSKA van 2017 tot 2022. 

Wist je dat Heide - Kalmthout de thuisbasis is van Oltremontano Antwerpen?
Tijd om Kalmthout kennis te laten maken met deze toppers! Daarom starten we met een eigen minifestival Oude Muziek in ons Heide: het ‘Heder Heide Festival’.

Wim Becu, artistiek leider

Wim Becu is inwoner van Heide.

Vandaar ook de logische keuze om uitdrukkelijk voor Heide te kiezen als festivallocatie en in het bijzonder voor Heder. Daarmee toont Oltremontano Antwerpen de ambitie om een sociaal en warm project op te zetten dat residenten en buurtbewoners maximaal betrekt in het project.


Wim Becu (BE) studeerde trombone aan de conservatoria van Antwerpen en Den Haag. Binnen zijn vakgebied –historische uitvoeringspraktijk/uitvoering– legt hij zich toe op vrijwel alle vormen van historische trombone. Becu werkte met vooraanstaande oude muziekensembles als Huelgas Ensemble, Concerto Palatino, Hespérion XX, Les Sacqueboutiers de Toulouse en l’Orchestre des Champs-Elysées in Parijs. In 1993 richtte hij zijn eigen ensemble Oltremontano Antwerpen op, een platform voor historische koperblaasinstrumenten. Naast zijn activiteiten als uitvoerend musicus is hij als pedagoog verbonden aan de Hochschule für Künste in Bremen (Duitsland), is hij hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland) en aan verschillende academies in Antwerpen en Brussel.

In 2015 ontving hij van de Historic Brass Society de prestigieuze Christopher Monk Award voor zijn verdiensten binnen zijn vakgebied.

 

Het bestuur van Oltremontano Antwerpen

Wim Becu, artistiek leider
Bart Schoukens, voorzitter
Gertie Lindemans, ondervoorzitter
Erwin Eestermans, secretaris en zakelijke leider
Jo Cops, bestuurder
Arn Calewaert, bestuurder


+32 473 89 24 12

wim.becu@oltremontano.com